Hak cipta terpelihara

WANITA DAN PERHIASAN KALAMNYA

“dan janganlah menhentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan”

-iaitu tidak menghentak kaki mereka(perempuan) ke bumi semata-mata agar didengari lelaki bunyi perhiasan yang dipakainya lalu menaikkan nafsu serta membawa kepada penyakit hati(1).Adapun perempuan-perempuan yang berada di khalayak umum dan menghentak kaki mereka agar didengar bunyi perhiasannya,maka Allah mengharamkannya kerana ia merupakan perbuatan syaitan.(2) tamat.

Indahnya Islam yang telah menharamkan segala bentuk perbuatan dan perkara yang membawa kepada godaan serta tarikan yang menjerumuskan ke alam fitnah berbahaya.Maka Islam itu telah mengharamkan wanita dari melakukan perbuatan yang dilarang Allah sepertimana ayat di atas.

Maka bersandarkan ayat di atas,para fuqaha al-ahnaf telah berhujah bahawa suara wanita itu adalah aurat.Sebagaimana ditegah bunyi perhiasan yang dipakai perempuan itu maka seperti itulah larangan meninggikan suaranya yang sampai ke darjat an-nahyi.

Al-Jassos(Ahmad bin Ali Ar-Razi 370 Hijrah) dalam tafsirnya  berkata :-

Ayat tersebut menjadi dalil/hujah bahawa seseorang wanita dilarang meninggikan suaranya dengan kalam yang membawa kepada fitnah apabila didengar oleh orang lain terutamanya lelaki seperti larangan mendengarkan bunyi perhiasannya.Dengan itu tidak digalakkan seruan azan oleh perempuan kerana ia akan meninggikan suaranya sedangkan itu merupakan larangan.Dan ia juga membawa kepada larangan memandang kepada perempuan dengan bersyahwat kerana akan mendekati fitnah dan penyakit hati. tamat.

Namun ulama-ulama mazhab syafie mengatakan bahawa sesungguhnya suara perempuan itu bukanlah aurat kerana perempuan itu sendiri berhajat dalam melakukan perbuatan seharian seperti membeli dan menjual serta diperlukan penyaksiannya di depan hakim.Maka tidak dapat tidak dalam perkara ini memerlukan mereka meninggikan dan melontarkan suara hujah serta pendapat.

berkata Syeikh Mahmud Al-Alusi (1270 hijrah) dalam tafsir Ruhul Ma’ani :

Dan dinukilkan penjelasan di dalam kitab-kitab fiqh mazhab Syafie dengan terperinci bahawa suara mereka(perempuan) bukanlah aurat maka tidaklah dilarang mendengarnya kecuali jika dibimbangi mendatangkan fitnah. tamat.

Zahirnya jika tidak berlaku fitnah maka tiadalah menjadi aurat suara perempuan kerana sesungguhnya wanita-wanita di zaman Rasulullah sering menyampaikan berita,berbicara dengan lelaki dalam suatu perkara tanpa berlaku perbuatan munkar dan perbuatan berdosa.

“wanita itu perhiasan     jika solehah terukir di belakang”

“wanita itu emas            kerana itulah dinaungi batasan”

“wanita itu naungan      maka tetaplah di atas Islam”

WASSALAM

Advertisements

~ oleh tintamaghribi di Julai 28, 2008.

Satu Respons to “Hak cipta terpelihara”

  1. assalamualaikum satuperingatan buat semua..teruskan menulis…selamat belake insyaAllah..nampoknyer buleh panggil ustaz doh ni…ustaz ahmad tarmizi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: